Met de komst van mijn dochter, kwam ook mijn healthy lifestyle. In het pré kids tijdperk leefde ik met de dag. Mijn avondmenu bestond vaak uit een kant-en-klare salade, of we gingen uit eten. Ieder kookboek dat ik cadeau kreeg, stond jarenlang stof te happen in de boekenkast.
Hoe anders is mijn leven nu: ik bedoel, er moet toch iedere avond iets voedzaams op tafel staan. Er staan nu zelfs kidsproof kookboeken in onze keuken. En niet alleen voor de sier dus.
Sporten doe ik gelukkig meerdere keren per week, dankzij een sportschool mét kinderopvang. Jezelf een healthy lifestyle aanmeten met kinderen is niet zo moeilijk als het lijkt. Een goed begin is het halve werk. Daarom vier trends voor moeders en moms-to-be voor een fitter leven!
1. Hip water
Hoorde je er in vroeger niet bij als je geen kokosnoot water uit je sporttas tevoorschijn toverde, dit jaar maak je indruk met birch water (berkenwater). Dit hippe watertje zou goed zijn voor het op peil houden van je cholesterol en een boost voor je immuunsysteem.
Ook helpt het tegen diverse huidproblemen en stimuleert het de natuurlijke vetverbranding. Is een flesje berkenwater in je handtas je iets teveel van het goede? Smeren kan ook. Met Weleda’s Berken Cellulitis Olie bijvoorbeeld.
2. Superkruid
Het ‘super voedsel tijdperk’ is nog altijd niet voorbij: de populaire superfoods krijgen er concurrentie bij in de vorm van ‘super herbs’, ook wel adaptogenen genoemd.
Adaptogenen ondersteunen het aanpassingsvermogen van ons lichaam aan stress en bevorderen de innerlijke harmonie. En een beetje inner peace kun je wel gebruiken post pregancy toch (lees: bij babygehuil en gebroken nachten).
Bekende superkruidjes zijn ginseng, maca, spirulina en ashwaganda. Deze ‘multitaskende’ kruidjes helpen niet alleen tegen stress, maar ook tegen moeheid. Je strooit ze, net als superfoods, door een smoothie, salade, soepje of yoghurt.
3. Work it!
Ben je zwanger? Geen excuus om je niet meer in het zweet te werken! Het aanbod aan sportlessen speciaal voor moms-to-be wordt steeds groter. Vaak is het niveau van een reguliere les, naarmate de zwangerschap vordert, te hoog; je mag niet meer alle oefeningen doen. Een goede begeleiding is daarom belangrijk.
Ook na je bevalling kun je op verschillende plekken in Nederland terecht voor een speciale work-out, waarbij er extra aandacht is voor de ‘probleemzones’ (buik, rug en bekken). Extra voordeel: sporten is even een momentje voor jezelf (de was en de kinderen komen later wel weer!). BBB Healthclub heeft speciale programma’s.
4. Power to the moms
Centering Pregnancy wordt het helemaal de komende jaren. Dit is een nieuwe manier van verloskundige zorg, waarbij je als mom-to-be zelf in charge bent. De medische controles (op de eerste controle na) vinden in groepsverband plaats. Je leert zelf je bloeddruk meten en houdt je eigen dossier bij.
Waar je bij de huidige (individuele) consulten slechts een kwartiertje krijgt, duren de centered pregnancy bijeenkomsten circa twee uur. Tijdens elke groepsbijeenkomst (met tien á twaalf deelnemers) staat een ander thema centraal.
Helemaal nieuw is het niet; Centering Pregnancy werd in 1995 in de VS geïntroduceerd om beter aan te sluiten bij de behoefte van de consument (jij dus). De bijeenkomsten worden begeleidt door een verloskundige en een andere professional (bijvoorbeeld een kraamverzorgende of lactatiekundige), maar zij hebben meer een coachende rol. Wij zijn benieuwd: zou jij hier voor open staan? Of toch liever een ‘privébezoekje’ aan de verloskundige?
Blog by Malou de Bruin
LEES OOK: