Als ik Bobbi nu s’ochtends naar school breng, de klas in, kan ik het mij nog niet voorstellen, maar ooit gaat zij studeren. Of werken. Breng ik haar niet meer naar school, maar woont ze niet eens meer thuis, misschien wel zoals ik zelf deed in een studentenhuis. Laatst grapte iemand, onze kinderen wonen waarschijnlijk niet meer tot hun 18e maar tot hun 28e thuis!
Studeren is duur geworden. Zeker nu de basisbeurs een lening is geworden. Misschien niet een heel gek idee om nu al geld opzij te gaan zetten voor de studiekosten van onze kinderen. Het Nibud gaat ervan uit dat een studerend kind ongeveer 1000 euro per maand nodig heeft. Bijvoorbeeld voor de huur van een kamer en voor het collegegeld. Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten voor de studiekosten.
1. Geld op een spaarrekening zetten
Je kunt ervoor kiezen om in 1 keer of periodiek een bedrag op een spaarrekening te zetten. Sommige ouders zetten maandelijks de kinderbijslag opzij. Zo heb je na een paar jaar een mooi bedrag bij elkaar voor de studiekosten van je kind. Heb je al een groter bedrag? Dan kunt je dat een tijdje vastzetten op een depositorekening, tegen een vaste rente. De rente is vaak iets hoger dan met een gewone spaarrekening.
2. Geld beleggen
De spaarrente is nu erg laag. Met beleggen haal je vaak een hoger rendement. Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. Je kunt bijvoorbeeld een huis of een schilderij kopen. Stijgt het huis of het schilderij in waarde? Dat is de winst voor jou. De meeste mensen beleggen in aandelen en obligaties. Dat kan bijvoorbeeld bij Centraal Beheer. Houd er wel rekening mee dat je geld ook minder waard kan worden. En dat beleggen kosten met zich meebrengt. Je kunt je risico spreiden door bijvoorbeeld te beleggen in een mixfonds. Een mixfonds combineert verschillende beleggingen, met verschillende risico’s.
3. Geld schenken
Je kunt natuurlijk elke maand een bedrag overmaken naar je kind, bijvoorbeeld voor het collegegeld. Je kunt ook in 1 keer een groter bedrag schenken. Houd dan rekening met het maximale bedrag dat je je kind op dat moment belastingvrij mag schenken. Als je op een rekening op naam van je kind spaart, dan schenk je voor de Belastingdienst elk jaar een deel van het geld. Denk dan ook aan het maximale vrijgestelde bedrag.
Schenken lijkt mij een slechte suggestie als je het gebruiken om bij te dragen aan studiekosten, het geld is dan namelijk vanaf dat het kind 18 wordt van hem/haar en kan je als ouder niet meer bepalen waarvoor het gebruikt kan worden. Wij hebben een spaarrekening voor de kinderen daarom op onze naam staan en niet op die van hun.