ESTHER DEED EEN MAAND SUIKERVRIJ MET HAAR KIDS

een maand zonder suiker

Esther deed mee aan de sugarchallenge om van haar chocoladeverslaving af te komen. In haar vorige blog kon je lezen hoe zij zich daar op voorbereidde. Heeft ze haar doel bereikt?

Ik wilde graag van mijn chocolade verslaving afkomen. Daarom deed ik 4 weken mee aan de suikervrije challenge van bbb health boutique. Mijn zoontjes van 8 jaar en de baby, deden ook een beetje mee. Het mooie daarvan is dat ze bewust worden waar allemaal suiker in zit. Jep ook in de vegetarische paté en ketchup! Dus nu hebben we even andere suikervrije smeersels, zoals mierikswortel spread en vegan roomkaas. Aanraders!

Onbestemd gemis

Het begin vond ik vrij makkelijk. Al voelde ik wel regelmatig een onbestemd gemis. Dan was ik ineens doelloos in de koelkast en keukenkastjes aan het turen. Ik at dan vervangers voor chocolade, zoals nakd en loveshock repen. Hier zit wel gedroogd fruit in, maar geen toegevoegde suikers. Als je dat een tijdje eet, begrijp je ineens niet meer waarom je eigenlijk toegevoegde suiker zou eten. Het is eigenlijk echt veel lekkerder!

Dipje

Uiteraard heb ik ook een dipje gehad. Met Sint Maarten ging het even helemaal mis. Ik was moe en ik zat de hele avond naast de schaal met snoep. Elke keer als we uitdeelde werd mijn verlangen sterker. Toen ik met mijn zoontjes naar huis liep, kreeg ik knallende hoofdpijn. Dat werd een goeie aanleiding voor een uitzondering, want misschien helpt suiker!

Voordat ik er erg in had vroeg ik de tas met snoep en graaide ik er een kitkat uit. En dat was zo vies! Ik twijfelde zelfs of het over de datum was. Suikervrij eten doet dus echt iets met mijn smaakbeleving. Daarna heb ik nog een bros en een paar zure matjes achterover geduwd. Ach, als je dan toch bezig bent.

Zelfsabotage 

Daarna ben ik een beetje de brui gaan geven aan alles. Onder het mom van, nu heb ik toch al gezondigd. Tja, een dipje hoort bij een challenge, anders is er natuurlijk geen challenge aan. Al met al heb ik wel 3 van de 4 weken suikervij gegeten.

Wat heeft een maand suikervrij mij opgeleverd?

Allereerst eet ik echt veel meer, en ook vooral, makkelijker fruit. Een zoetbehoefte is vaak toch de behoefte aan fruit. Daarnaast ben ik voor mijn chocoladeverslaving overgestapt op de suikervrije en zuivelvrije alternatieven met rauwe chocolade. Dat doet het net zo goed en is een stuk gezonder. Mijn slaapgedrag en energieniveau zijn ook verbeterd. Ik had soms best moeite met in slaap komen, dat is echt een stuk minder geworden.

Ik heb de laatste tijd ook veel meer rust om ’s avonds lekker af te sluiten met een meditatie en een yoga sequence in bed. Ook is mijn energielevel beter. Ik had gedurende de dag heel vaak suikerdip’s. Dan stortte ik echt volledig in na de maaltijd, dat is nu weg. Wat ook fijn is, ik heb veel meer zin in fruit. 

Eerst was vet de boosdoener, nu is het suiker

Je leest momenteel veel kritische artikelen over de negatieve focus die we momenteel hebben op suiker. En dat heel veel wetenschappers dit als onzin beschouwen. Suiker is immers suiker, dus of je nou fruit of snoep eet, het is hetzelfde.

Suikervrij eten bestaat niet

Klopt, suiker is suiker, toch mocht je in deze suikervije Challenge wel natuurlijke suikers en geen toegevoegde suikers. Waarom is dat? In het lichaam gebeurt er feitelijk hetzelfde. Of het nou suiker uit een dadel is, of suiker uit een zuurstok. Echter, een dadel of fruit bevat meer dan alleen maar suikers. Sterker nog, (gedroogd) fruit zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. In suiker zit alleen suiker.

Een zak dadels eet je niet zomaar leeg

Er gebeurt ook iets anders bij het eten van natuurlijke suikers. Wellicht zou dit niet voor iedereen gelden, maar toch zeker wel voor 90% van de mensen. Natuurlijke suikers overeet je niet makkelijk. Terwijl je bij toegevoegde suikers vaak wel doorgaat met eten ondanks dat er geen honger meer aanwezig is.

Een zak m&m’s leeg eten lukt je misschien best wel. Maar probeer maar eens een zak abrikozen leeg te eten of dadels, dat zal je een stuk moeilijker af gaan. Waarom? Er zitten geen toevoegingen in, zoals smaakversterkers die ertoe leiden dat je dooreet. Bovendien is de voedingswaarde veel hoger van gedroogd fruit, waardoor je eerder verzadigd bent. Je eet dan niet door, omdat je echt tegenzin krijgt.

Dus het klopt suiker is suiker. Voor het lichaam is het exact hetzelfde. Het zijn echter toevoegingen die ervoor zorgen dat we vaak overmatig suiker eten. Deze Challenge was er dan ook op gericht om vooral de toegevoegde en geconcentreerde suikerproducten te laten staan. Wil jij het ook eens proberen een maandje suikervij? Kijk dan hier voor tips

LEES OOK VAN ESTHER;

BLOG BY ESTHER DE BROUWER @bbbhealthboutique

Esther is een van de oprichters van bbb health boutique. bbb is een holistic gym voor mama’s (to be). Helemaal ingericht vanuit de beleving van de vrouw. Naast 30 minute hot cabin workouts, biedt bbb yoga, food- en lifestylecoaching. Esther is naast de eigenaar van bbb ook psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Ze is onlangs bevallen en heeft ook een tweeling van 8 jaar. Samen met haar gezin woont ze in Amsterdam.

1 Reactie

  1. Aneta

    Bizar in hoeveel producten er suiker zit. Ja, ook in de paté en boterhammenworst? Het lijkt me leuk om ook zo’n challenge aan te gaan. Goed trouwens dat je je chocoladeverslaving hiermee overwonnen hebt

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.