HOE BESCHERM JE JE KINDEREN TEGEN DE MEEST VOORKOMENDE ONLINE GEVAREN?

Online Veiligheid voor Kinderen: Hoe Bescherm Je Je Kinderen tegen de Meest Voorkomende Online Gevaren?

Het internet is een geweldig hulpmiddel voor kinderen om te leren, te spelen en met anderen in contact te komen. Het is helaas ook de perfecte plek voor hen om te worden blootgesteld aan online gevaren.

Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten, het online ontmoeten van vreemden, oplichting of computervirussen. Er zijn wel stappen die je kunt nemen om je kinderen online veilig te houden. Hier bespreken we online gevaren waar kinderen aan blootgesteld worden en wat je hier als ouder tegen kunt doen.

Gevaren

Een vloek en een zegen, zo kun je het internet wel beschouwen. Een zegen, want niemand zal ontkennen dat online afstandsonderwijs veel leerlingen door de lockdowns heen heeft gesleept. Ook quarantaines werden ongetwijfeld draaglijker dankzij social media. Maar als je even niet oplet, kun je online veel risico’s lopen.

Denk bijvoorbeeld aan identiteitsfraude, hackers en malware. Dat geldt voor volwassenen, maar kinderen zijn nog kwetsbaarder als het gaat om hun online veiligheid.

Dit zijn de meest voorkomende online dreigingen voor kinderen:

Cyberpesten

Cyberpesten is een niet te onderschatten realiteit voor veel kinderen. Als een kind op school wordt gepest, houdt het getreiter niet zomaar op bij het verlaten van het schoolplein. Een kind kan dus de hele dag door geconfronteerd worden met pestgedrag, op social media, platforms, chats en in games.

Veel kinderen praten er ook niet over, zodat het voor ouders of opvoeders soms moeilijk is om op te merken.

Pedofielen

Chatrooms en platforms vormen een goede grond voor sociale interactie. Het punt is alleen dat je nooit zeker kunt weten met wie je precies aan het praten bent. Denkt jouw kind met een leeftijdgenootje te kletsen, blijkt het ineens een meerderjarige te zijn met hele andere bedoelingen.

Deze persoon kan vragen om foto’s en persoonlijke informatie, zoals de locatie van de school of thuisadressen. Maar het kan ook voorkomen dat er een persoonlijke ontmoeting wordt geïnitieerd.

Privé-informatie delen

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van het risico van het delen van persoonlijke informatie. Ze vertellen enthousiast naar welke school ze gaan en op welke tijdstippen ze op dat ene voetbalveldje gaan spelen.

Ze vinden het ook leuk om grappige foto’s met elkaar te delen. Dan letten ze er niet zo op wat er precies getoond wordt. Voor kwaadwillende buitenstaanders vormt dit natuurlijk een schat aan informatie.

Malware installeren

Een schreeuwerige pop-up of een linkje naar een grappig filmpje? Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en de kans is groot dat er toch op dat linkje wordt geklikt. Met als gevolg dat de hele computer geïnfecteerd wordt met malware.

Oplichting

Krijgt je kind ineens een melding dat hij of zij de zoveelste bezoeker is op een website en de nieuwste iPhone heeft gewonnen? Ga er dan maar van uit dat het hier om oplichting gaat. Helaas zal jouw kind het wat rooskleuriger opvatten. Er wordt geklikt op de knop waarmee je de iPhone kunt opeisen….

De persoonlijke gegevens worden ingevuld. Natuurlijk moeten er dan eerst verzendkosten worden betaald, en voilá, de oplichters hebben nu ook je betaalgegevens. Die iPhone wordt nooit bezorgd, maar een veelvoud van de aanschafprijs is wel van je rekening afgeschreven.

Maatregelen tegen online gevaren

Om je kind te beschermen tegen deze online gevaren, kun je als ouder een paar belangrijke maatregelen treffen:

Ga het gesprek aan

Wat je ook doet, blijf altijd met je kind communiceren. Informeer je kind over de mogelijke gevaren van het internet. Laat ook merken dat je kind altijd bij jou terecht kan als er problemen zijn. Vraag met wie je kind omgaat, welke games hij speelt en hou in de gaten hoe je kind zich daarbij voelt.

Bescherm je verbinding

Om te voorkomen dat persoonlijke informatie in handen van hackers valt, kom je met een veilige internetverbinding een heel eind. Een VPN is zo’n veilige verbinding. Het voegt namelijk een extra beschermingslaag toe aan je internetverkeer. Het beschermt tegen hackers, maar ook tegen malware en virussen. Kinderen die ook graag buitenshuis internetten kunnen een VPN app installeren op hun smartphone. Zo zijn ze maar één klik verwijderd van een veilige en stabiele verbinding.

Ouderlijk toezicht

Bewaar hun apparaten op een openbare plaats en laat ze deze niet zonder toezicht gebruiken. Maak een webfilter die ongepaste inhoud blokkeert. Stel ouderlijk toezicht in op hun sociale media-accounts. Weet met wie je kinderen praten op sociale media en ontmoet ze persoonlijk voor je ze als vriend beschouwt.


Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.