VPN staat voor virtueel persoonlijk netwerk. Dit is een versleutelde verbinding tussen twee apparaten (bijvoorbeeld je mobiele telefoon en de VPN-server) via het internet. Mensen gebruiken het om verschillende redenen. De versleuteling van al je internetverkeer is een goede beveiliging wanneer je gebruikmaakt van openbare wifi. Bovendien is een VPN ook erg handig om toegang te krijgen tot gecensureerde inhoud en om geo-blokkades te omzeilen, omdat het ook je IP-adres verbergt.
Is een VPN illegaal?
Nee, het gebruik van een VPN is absoluut niet illegaal. Het wordt zelfs aangeraden als je gebruikmaakt van openbare wifi, zoals in de trein, op school of bij een club, omdat het je apparaat en gegevens beschermt tegen oplichters en pottenkijkers die op hetzelfde netwerk kunnen zitten.
Geo-blokkades omzeilen en toegang krijgen tot websites en services die gericht zijn op andere locaties, is ook niet illegaal in de EU. Je kunt zelfs toegang krijgen tot buitenlandse streaming services zoals Hulu. Je hebt dan natuurlijk wel nog steeds een abonnement nodig bij de streamingdienst.
Wat doen tieners met een VPN en moet ik me zorgen maken?
Tieners zijn vaak sneller dan hun ouders als het om technologie gaat, en ze hebben al sinds eeuw en dag de motivatie om regels van ouders of school om proberen te buigen. Het is dus niet vreemd dat je tiener een VPN heeft op zijn/haar telefoon.
Ze gebruiken het vooral om de internetfilter van school te omzeilen. Hoewel tieners op school veel werken met hun laptop of iPad hebben ze meestal geen toegang tot alles wat op het internet gebeurt. Bepaalde social media en streaming services worden op veel scholen geblokkeerd en ook het downloaden van bepaalde typen bestanden is onmogelijk, tenzij er een VPN wordt gebruikt.
Een andere veelvoorkomende reden voor tieners om een VPN te gebruiken is het omzeilen van geo-blokkades en toegang te krijgen tot videostreaming en gameservers uit andere landen. Dit is iets waar een VPN erg geschikt voor is. Met een VPN kun je namelijk op een legale manier je locatie verbergen. Zo kunnen tieners toegang krijgen tot games of video’s die in andere landen eerder uitkomen, of slechts in een paar landen te verkrijgen zijn.
Anoniem internetten is een andere reden die tieners aangeven om een VPN te gebruiken. Hoewel dit een onderdeel is van veilig internetten (samen met goede wachtwoorden, software updates en virusscanners), kan dit natuurlijk ook een goede manier zijn om illegale activiteiten te verbergen. Praat daarom altijd met je tieners over hun internetgedrag en wat acceptabel en normaal is, en wat niet. Illegale activiteiten zijn natuurlijk ook zonder VPN, of zelfs zonder internet, mogelijk en moeten altijd vermeden worden.
De gevaren van een slechte of neppe VPN
Niet alle VPN-diensten zijn hetzelfde. Als je tiener bijvoorbeeld gebruik maakt van een neppe of gratis VPN lopen ze juist meer risico om online getrackt of gehackt te worden. Goede VPN-diensten kosten namelijk geld. Als je je tiener wilt helpen met veilig internetten, kun je beter zelf een pakket kopen bij een gerenommeerde VPN-dienst, die op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken is. Zo kun je ineens je hele huishouden beschermen.