Willen jij en je kinderen heerlijk kunnen genieten van het prachtige zomerweer in je eigen tuin? Dan heb je wel iets nodig om af te koelen. En zelfs een lekker koud drankje met ijsblokjes is dan niet altijd genoeg. Wat werkt wel altijd? Een zwembad in je tuin.
Maar zorgeloos genieten van een zwembad in je tuin is niet altijd even makkelijk. Want wanneer zet je het zwembad op? Sluit je een filterpomp aan of laat je het water af en toe uit het zwembad lopen? Hoe houd je het zwembad schoon en het water blauw? En hoe verleng je de levensduur van je zwembad?
Tips voor een zorgeloos zwembadseizoen
Heb je een opzet op opblaasbaar zwembad in de tuin staan? Of misschien zelfs een houten zwembad of stalen zwembad? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten, maar er niet te veel zorgen aan hebben. Hieronder een aantal tips voor een langer en zorgeloos zwemseizoen:
- Zorg voor een goede filterpomp met zandfilter. De juiste pomp, het filter met zand, in combinatie met goede waterbehandeling zorgt ervoor dat je zwembadwater de hele zomer blauw blijft. Door de filterpomp voorkom je dat het water vies wordt en de waterbehandeling houdt het veilig door bacteriën te doden.
- Check iedere dag voordat je wilt gaan zwemmen even de pH-waarde en chloorwaarde van je zwembad. En als er niet gezwommen wordt iedere week. Stuur deze waardes vervolgens bij waar nodig. Het op peil brengen van je zwembadwater is meer werk dan het op peil houden.
- Bedenk goed waar je het zwembad plaatst. Niet onder een boom of struiken waar veel bladeren afvallen, niet in de schaduw, maar op een open plek in de zon. Het kiezen van de juiste positie helpt met schoonhouden, maar ook voor de temperatuur van het water. Te warm zal het water in Nederland niet zo snel worden.
- Dek het zwembad af als je hem niet gebruikt. In de zomer met een zomerafdekking en in de winter met een winterafdekking. Een zomerafdekking heeft als extra functie dat je water sneller kan opwarmen. Een winterafdekking laat regen door maar houdt blaadjes van de bomen juist beter tegen.
- Gebruik altijd water uit de kraan voor het vullen van je zwembad. Nooit bron of grondwater. Gebruik je dit wel, dan wordt het op peil brengen van de pH waarde een flinke uitdaging.
- Kijk uit voor (dode) algen. Heb je al dode algen? Gebruik dan anti-alg en vlokmiddel om ze te verwijderen.
- Plaats het bad op een harde en vlakke ondergrond (waterpas). Bij je keuze voor de juiste ondergrond voorkom je dat hij stuk gaat. Het kiezen van de beste plek is essentieel voor een geweldig zwembad seizoen zonder problemen
Hiermee kom je al een heel eind. Maar het is ook belangrijk om na te denken over wanneer jij je zwembad opzet. Is het al tijd om rustig te voorbereiden op het voorjaar?
Wanneer zet je opblaasbaar zwembad of Intex zwembad op (niet permanent)
Wat is het ideale moment om je Intex zwembad op te zetten? Eén week of uiterlijk een paar dagen voor je wilt zwemmen zet je het zwembad op. Hierdoor heb je genoeg tijd om de pH waarde en chloorwaarde in orde te krijgen. Ook kan het water dan alvast een beetje opwarmen. Eventueel met hulp van een Solar Heater Dome of warmtepomp voor extra verwarming.
Zorg er wel voor dat je niet te vroeg bent, als er nog kans is op vorst in de nacht, ben je net te vroeg. Gelukkig is te vroeg opzetten vaak niet het probleem waar mensen mee zitten. Zo kun je op verschillende fora (bijvoorbeeld hier) lezen dat mensen regelmatig te laat hun zwembad opzetten.
Te laat je zwembad opzetten is natuurlijk nooit de bedoeling. Je kunt je zwembad al lang opzetten als het nog geen zwemweer is. Wacht dus niet tot het 25 graden met volle zon is. Eind april is meestal het beste moment.
Zwembad snel opzetten omdat je het beste moment voorbij bent? Kies dan voor een Intex zwembad met opblaasbare rand. Dat soort zwembaden opzetten is erg eenvoudig en ideaal voor kleine kinderen.
Wanneer zwembad opzetten (permanent buitenzwembad)
Een permanent zwembad opbouwen doe je in principe vaak later in het seizoen dan het opzetten van een zwembad met opblaasbare rand of opzetzwembad. Als je nog niet in je korte broek kunt lopen is het vaak geen goed moment.
Wanneer je een permanent zwembad kunt opzetten heeft te maken met de Liner. Een liner is de binnenbekleding van een (op of inbouw) zwembad.
Je kunt deze liner pas plaatsen als de buiten temperatuur minimaal 17 graden is. De liner wordt namelijk een stuk soepeler naarmate het warmer wordt. En een soepele liner is makkelijker te plaatsen en je krijgt hem er dan netter in. Als de liner nog stug is krijg je de kreukels er lastig uit.
Bij een groot zwembad kun je soms nog beter wachten tot het nog wat warmer is. Bijvoorbeeld +20 graden.
Is het 15 graden, maar staat de zon er vol op? Dan wil het ook nog wel een lukken om de liner er goed en strak in te kunnen hangen.
Een permanent zwembad opzetten doe je dus precies voor het zwembad seizoen begint.
Leuke spelletjes voor in zwembaden
Staat je zwembad? En heb je inspiratie nodig voor een leuk zwembadspel? Hier een aantal leuke spelletjes voor in je zwembad:
Marco Polo
Een speler wordt aangewezen als “Marco” en moet zijn ogen sluiten. De andere spelers zwemmen rond en roepen “Polo”. Marco moet proberen de andere spelers te vinden door hun stemmen te volgen.
Waterbasketbal of korfbal
Plaats een drijvende basket in het zwembad en verdeel de spelers in twee teams. Het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Het team met de meeste doelpunten wint.
Drijvend kaartspel
Speel kaartspellen op drijvende kaarttafels. Dit is een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden of familie terwijl je in het water bent. En veel lekkerder dan als je in de gloeiend hete zon aan een tafel een kaartspel doet.
Onderwaterduikertje
Gooi speelgoed in het zwembad en laat de spelers duiken om ze op te halen. Dit kan een geweldige manier zijn om kinderen te leren onderwater zwemmen en te helpen bij het opbouwen van hun vertrouwen in het water. Ook is het gewoon een super leuk spel.
Waterpolo
Waterpolo is een leuke teamsport die je in je eigen zwembad kunt spelen. Verdeel de spelers in teams en probeer de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. 1 tegen 1 of zelfs alleen kan dit natuurlijk ook.
Onderwater-rugby
Dit is een variant op waterpolo waarbij spelers de bal in een basket moeten duwen die op de bodem van het zwembad is bevestigd. Je mag alleen met je handen werken. Goed je adem in kunnen houden is dus een groot voordeel!
Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat bij het zwemmen en spelen in het zwembad. Zorg ervoor dat kinderen altijd onder toezicht staan en dat er reddingsmiddelen in de buurt zijn.
Is het zwemseizoen nog niet begonnen en ben je wel toe aan een leuk spelletje? Hier kun je vast je favoriete spel vinden.