ELVIE’S COMPLETE ‘TERUG NAAR WERK’ BORSTVOEDINGSGIDS

Elvie's "Back to Work Breastfeeding Guide"

Misschien zit je moederschapsrust er bijna op, maar wil je graag blijven borstvoeden. Misschien ben je net weer gestart met werken, en tegelijk ook met kolven. Of misschien zie je die combinatie in de toekomst wel zitten? 

We’ve got you! 

In deze Elvie Back to Work Pump Guide ontdek je alles over kolven op het werk. Want: hoe zat het ook alweer met die kolfpauzes en hoe vraag je ze aan? Waarom is het een slim plan om tijdens je moederschapsrust alvast je diepvrieslade te vullen met moedermelk? En: hoe begin je nu aan zo’n ‘voorraadje’? 

Na de praktische ‘pump prep’ zijn we klaar voor het echte werk: back to work. We vertellen je hoe je aangenaam kolft op het werk, zonder extra stress. En natuurlijk ook hoe jij al die lunchpakketjes voor je baby veilig en handig bewaart én op het eind van de dag mee naar huis neemt. Met als bonus: een heleboel praktische tips en eerlijke kolfinfo, om het jezelf als kolvende mama wat makkelijker te maken. Want als er één ding is waar we bij Elvie in geloven, dan is het wel dat afkolven helemaal geen gedoe hoéft te zijn. Je kolf? Die past niet alleen vlotjes in je beha. Maar ook in je leven, én je werkdag. 

Deel 1. Pump Pret.

Je voorbereiden op kolven & werken 

Wil je graag kolven op het werk?
Wij zetten even op een rijtje waar je tijdens je moederschapsrust best al even aan denkt. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn! 

Een checklist voor net-iets-vlottere eerste werkweken: 

Vraag je kolfpauzes al aan. Best zo snel mogelijk. In heel wat sectoren moet je die wettelijk voorziene halfuurtjes om te kolven tot drie maanden op voorhand aanvragen. Neem van zodra de borstvoeding goed is opgestart dus contact op met je werkgever om je borstvoedings-/ kolfpauzes aan te vragen. 

Maak een afspraak bij de vroedvrouw. Ga ongeveer een maand voor je eerste werkdag bij de vroedvrouw langs. Ze zal je baby wegen en voor je uitrekenen hoeveel afgekolfde melk zij/hij per dag nodig heeft. Je kan haar ook vragen om extra afkolftips, of om een ‘plan van aanpak’ voor je eerste werkweken. 

Leg een voorraadje moedermelk aan. Met wat moedermelk in de diepvriezer, ligt er niet te veel ‘kolfdruk’ op je eerste werk- dagen. Extra porties = extra gemoedsrust. Voor jouw eerste werkdag weg van huis, voorzie je sowieso een voorraadje met genoeg melk voor je baby. 

Veelgestelde vragen & antwoorden over de kolfpauze

Als je wil kolven op het werk, dan vraag je daar bij je werkgever ‘borstvoedingspauzes’ voor aan. Die pauze is bedoeld om je baby live te (gaan) voeden of om af te kolven.

Ik wil afkolven op het werk. Op hoeveel pauze heb ik recht? 

  • Wie een volledige dag (7.30 uur) werkt, krijgt twee borstvoedingspauzes van een halfuur. Op een halve dag (let wel: een dag van meer dan 4 uur), krijg je een halfuur borstvoedingspauze.
  • Tijdens een borstvoedingspauze kan je je baby voeden of je kan afkolven in een daarvoor (door je werkgever) voorzien en geschikt lokaal.
  • In Vlaanderen hebben de meeste werkneemsters recht op deze borstvoedingspauzes (dat hangt af van de CAO waaraan je werkgever verbonden is). Vraag na bij je werkgever of HR waar jij precies recht op hebt (of wat er in onderling overleg toch mogelijk is).

Waar vraag ik de kolfpauze aan? 

Bij het ziekenfonds, want zij betalen je pauze uit. Je werkgever/HR kan je de juiste aanvraagformulieren bezorgen. Na je start heeft je werkgever maandelijks een attest van je nodig, om te kunnen aantonen dat je nog steeds borstvoeding geeft. Vraag het attest elke maand even aan je vroedvrouw of op het consultatiebureau van Kind & Gezin. 

Wanneer vraag ik mijn kolfpauzes aan? 

Wacht er niet mee tot een week voor je eerste werkdag. In sommige sectoren moet je de borstvoedingspauzes tot drie maanden voor de werkstart aanvragen. Jouw werkgever heeft meer informatie over jouw specifieke situatie.

Mijn dochter zal zes maanden zijn wanneer ik weer aan het werk ga. Heb ik dan nog recht op borstvoedingspauzes?

Je hebt recht op de ‘officiële’ borstvoedingspauzes tot je baby negen maanden oud is. Wat daarna? Bespreek met je werkgever hoe je daarna verder gaat. Kolven tijdens je middagpauze kan natuurlijk ook. Of je kan kiezen voor een geluidsloze, draagbare elektrische borstkolf zoals de Elvie Pump of Elvie Stride. Zo kan je onopgemerkt en vlotjes kolven tijdens het werk.

Kan de borstvoedingspauze geweigerd worden? 

Heb je er (volgens de CAO) recht op? Goed nieuws: jouw aangevraagde borstvoedingspauze is een verworven recht en kan dus niet geweigerd worden door je werkgever. 

Help, ik zou drie keer moeten kolven, maar heb maar recht op twee kolfpauzes. Wat nu? 

Tijdens een werkdag kolf je tot je voldoende melk hebt voor je baby. Het kan dat je die hoe- veelheid in twee keer kolven verzamelt, maar ook dat je er drie kolfsessies voor nodig hebt. Die frequentie hangt af van jouw lichaam (elke borstvoedende mama heeft nu eenmaal een andere ’opslagcapaciteit’, ofwel: de hoeveelheid melk die ze in haar borsten kàn opslaan). Wie weet kunnen je borstvoedingspauzes wel flexibeler ingezet worden doorheen de dag? Kaart het aan bij je werkgever. 

Ik kolf handenvrij met mijn Elvie en doe bureauwerk. Ik kan dus prima kolven en werken tegelijk. Vraag ik de borstvoedingspauzes dan nog aan?

Met een handenvrije kolf die zo onopvallend in je beha past als de Elvie Pump of Elvie Stride, hoef je in principe je werkdag niet te onderbreken. Maar: gun jezelf toch echt die kolfpauze. Zo kan je even op adem komen. 

Niet genoeg gekolfd? Een vergadering/after-work die wat uitloopt? In de file? Geen stress!
Jouw melk zit gewoon lekker handig in de diepvriezer. Klinkt zo’n back-upplan als een goed plan? Dan leg je nu al dat voorraadje moedermelk aan. 

Hoe doe ik dat, zo’n voorraadje moedermelk opbouwen? 

Goed om te weten: bij borstvoeding is het aanbod afgestemd op de vraag. Je lichaam maakt precies zoveel moedermelk aan als je baby nodig heeft (100%). Maar: jij wil daar graag nog wat melk bovenop, om te kunnen invriezen. Je zal je productie dus een beetje moeten boosten. Zij het wel heel voorzichtig (je wil de boel niet in de war sturen en vooral geen overaanbod aan moedermelk in de hand werken). 

Met één (extra) kolfmoment per dag drijf je de ‘vraag’ lichtjes op – naar 110%. Verwacht niet meteen je eerste ‘diepvriesportie’: je lichaam heeft zo’n twee à drie dagen nodig om zich aan te passen aan de nieuwe vraag. Je vroedvrouw of lactatiekundige begeleidt je graag. 

Wanneer begin ik aan m’n voorraad? 

Idealiter start je rond drie à vier weken na de bevallingmet afkolven voor een voorraad. Dan zit je borstvoeding nog in de ‘opstartfase’ en is het gemakkelijker om de vraag zachtjes op te drijven. Maar later starten, kan natuurlijk ook. Je lichaam kan ongelooflijk veel! 

Hoelang is ingevroren melk houdbaar? 

Op kamertemperatuur blijft melk maar 4 tot 6 uur goed. Daarom bewaar je ze in de koelkast of de diepvriezer. Heb je onderweg gekolfd of vervoer je je kolfvoorraadje van op het werk naar huis/de opvang: doe je melk in een koeltas met koelelementen. Op kamertemperatuur blijft melk maar 4 tot 6 uur goed. Eenmaal je op je bestemming bent, zet je de melk meteen achterin de koelkast (4°C), daar is ze zo’n 4 dagen houdbaar. 

Moedermelk kan je langer bewaren wanneer je ze invriest (-18°C). Vries de melk liefst binnen de 24 uur in, dan is ze zes maanden houdbaar. Let op, bewaar je de melk in het vriesvak van je koelkast, dan is deze maar 2 weken houdbaar. Invriezen doe je best in kleine porties zoals in steriele zakjes of milk trays (zodat je niets moet weggooien). 

Hoe groot moet zo’n voorraad zijn? 

Dat hangt helemaal van jou af: wat vind jij comfortabel? Je kolft tot je zelf vindt dat je genoeg melk in de diepvriezer hebt. Weet wel dat jouw melk altijd ‘op maat wordt gemaakt’, zodat ze je kindje geeft wat het – precies op die leeftijd – nodig heeft. Ingevroren melk voor een baby van acht weken komt dus niet meer tegemoet aan de behoeften van een zesmaander. Vries daarom ook weer geen gigantische voorraad in. 

De Elvie Curve

Deel 2. Back to work.

Je begint aan iets nieuws 

No stress? Of misschien toch wel een beetje (veel) stress? Geen paniek. Dat hoort erbij.
Je begint niet alleen (weer) aan het werkleven met een jonge baby, je begint ook aan iets nieuws: kolven op het werk. Vijf tips om het jezelf nét wat makkelijker te maken. 

1. Haal er alles uit dat erin zit 

Investeer in een comfortabele, handenvrije kolf. Want zo investeer je écht wel in jezelf: meer comfort tijdens het kolven betekent minder stress. En minder stress = meer melk. En natuurlijk ook gewoon: minder stress. 

Tijd besparen? Kies dan voor een krachtige kolf met hoge zuigkracht, zoals de Elvie Stride. En als je de melktoevoer echt wilt maximaliseren, is het een optie om aan beide kanten te kolven,… Dubbelzijdig afkolven gaat namelijk sneller dan enkelzijdig. Omdat je de twee borsten tegelijk afkolft, maar ook omdat je eerste toeschietreflex de krachtigste is. Bij dubbelzijdig kolven ‘profiteer’ je aan beide kanten van die krachtige toeschietreflex. Zo heb je je melkvoorraadje sneller bij elkaar. 

2. Stel een kolfalarm in 

Als je helemaal opgaat in een taak, durf je dat kolfmoment wel eens te vergeten. Stel dus een alarm in. Blokkeer je kolfpauzes ook in je agenda, zodat er geen meetings overheen geboekt worden. Elke werkdag zal je waarschijnlijk zo’n twee à drie keer kolven, gedurende twintig minuten tot een halfuur (voorbereiding, melk wegzetten en afwassen inbegrepen). Geef jezelf in het begin wel wat extra tijd: je moet dit nog wat gewoon worden. 

3. Voorzie een paar noodporties 

Vul ook de diepvriezer van de opvang / oma of opa / onthaalouder met een paar zakjes melk… Stél dat je dan eens een keertje wat later bent, dan kan je baby al vrolijk aan z’n diner beginnen. En stel dat je die noodporties nooit nodig hebt, dan ben je toch maar mooi gerust. 

4. Prioriteit: knuffelen 

Duik na een dag werken-en-afkolven niet meteen in je huishoudelijke to-do-list. Neem tijd om te knuffelen met je baby of om even tot rust te komen. Dat heb je wel verdiend! 

5. Schakel een hulplijn in 

Ook al maak jij de melk: je partner kan je wel helpen bij het reinigen van je kolftoestel en de flesjes, het wegzetten/invriezen van de melk, het inpakken van je kolftas voor het werk en je het voeden van je baby met vers gekolfde melk… Ook je vroedvrouw helpt je graag met extra tips om werken en kolven haalbaar te combineren. 

De nieuwe Elvie Stride

Een gezellig kolfplekje op het werk = meer melk 

Elvie Borstvoedings gids

Hoe pak je het praktische aan?

Kolven is één ding. Maar dan? Enkele praktische tips om je melk veilig en koel te bewaren en mee naar huis te nemen. En om vlot je kolfafwasje te doen (of net niet…). 

1. Neem extra flesjes mee om je melk in te bewaren 

Gouden tip: neem er altijd meer mee dan je denkt nodig te hebben, en zorg voor reservevoorraad op het werk just in case je er van thuis eens vergeet mee te nemen. 

2. Hou je melk goed koel 

Net gekolfd? Zet de melk dan meteen in een afgesloten bewaarzakje (of flesje) in de koelkast. De koelkast van de collega’s gaat vaak open en dicht. Zet de melk dus zeker achteraan, niet vooraan of in de deur. Zo heeft ze niet te veel last van temperatuurschommelingen. 

3. Schrijf je naam op de flesjes 

Nog kolvende mama’s in the building? Schrijf je naam op je flesjes. Krijtstift is handig als je je flesjes niet permanent wil beschrijven, want is afwasbaar met water. 

4. Doe de afwas 

Haal je Elvie borstkolf uit elkaar, spoel de wasbare onderdelen af onder stromend koud of lauw water (om de melkresten te verwijderen) en was ze dan goed af in een warm sopje met wat afwasmiddel. Gebruik een flessenborstel en reinig goed in alle hoekjes en kantjes. Spoel alles dan een paar keer om met schoon water en laat je flesjes omgekeerd uitlekken op een schone handdoek of tetradoek.

5. Geen tijd om je kolf uitgebreid te reinigen?

Je kan je borstschilden en alle afwasbare delen van je kolf schoonvegen en vervol- gens meteen (vlak na het kolven) in een afgesloten plastic zak of doos in de koelkast bewaren tot je de volgende keer gaat kolven. Lijkt een beetje speciaal, maar moe- dermelk blijft lang goed in de koelkast, dus: helemaal hygiënisch! Als alternatief kan je de borstschilden en afwasbare delen van je kolf op de bovenste plank van uw vaatwasser zetten. Alle Elvie Pump en Elvie Stride onderdelen zijn namelijk vaatwas- machinebestendig.

6. Je melk mee naar huis nemen

Om je melk veilig te vervoeren heb je een koeltasje met koelelement(en) nodig. Stop je koelelementen op het werk in de diepvriezer, zodat ze ook daadwerkelijk koel zijn wanneer je naar huis vertrekt. Thuis aangekomen zet je de melk meteen in de koelkast.

 

De Elvie Product Range is verkrijgbaar bij via Elvie.nl

Elvie Stride nu vanaf €159  // Elvie Pump nu vanaf €263 // Elvie Catch €30 // Elvie Nipple Cushions €25 // Elvie Trainer nu vanaf €149

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.