Als je thuis koffie drinkt, wil je daar natuurlijk optimaal van genieten. Schenk niet klakkeloos steeds maar weer precies hetzelfde drankje in zonder erbij na te denken, maar maak er iets beters van. Dit zijn onze tips.
Zalige kwaliteit
De belangrijkste tip die we je willen meegeven: kies voor kwaliteit. Dit zit ‘m onder andere in het koffiezetapparaat dat je gebruikt. Het ene apparaat is het andere apparaat niet. Let bijvoorbeeld op reviews of kies voor een apparaat dat goed uit de tests voor apparatuur is gekomen. Ook de koffie die je drinkt, telt mee.
Ga voor luxe koffie – zoals Iperespresso cups, om maar een mooi voorbeeld te noemen. Dit zijn capsules van Illy, het koffiemerk dat bekend staat om een vooraanstaande kwaliteit. De koffie is aromatisch en fluweelzacht op de tong: dit proef je duidelijk terug. Temperatuur, druk en tijd zijn precies op elkaar afgestemd met dit koffiesysteem, om de juiste kwaliteit te behalen. En zo zijn er nog meer koffiesoorten waarbij dit voorop staat. Voor ware koffieliefhebbers is dit absoluut de moeite waard.
Afwisseling houdt interessant
Ben je snel uitgekeken op je kopje koffie? Zorg dan voor meer afwisseling. Dit is sowieso een goed uitgangspunt, omdat het je kopje koffie interessant houdt. Maak de ene keer een espresso, dan weer een filterkoffie. Bereid je koffie ook af en toe met melk – zo smaakt een cappuccino hartstikke goed. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om elke dag je koffie net weer iets anders te bereiden. Een leuke challenge! Of doe dit zelfs op dezelfde dag. Wil je later op de dag ook graag nog van een kopje genieten? Probeer dan eens cafeïnevrije koffie: de koffiesoort die steeds populairder is. Op die manier kun je natuurlijk ook variëren met de koffie die je drinkt.
Verse koffiebonen gebruiken
Gebruik het liefst verse koffiebonen bij het bereiden van je kop koffie: of dat nu filterkoffie of espresso is. En maal de bonen pas direct voor het drinkmoment. Dit heeft een grote meerwaarde. Waarom? Er komen veel aroma’s vrij bij versgemalen koffie, wat die ultieme koffiesmaak creëert. Zo ruikt het thuis net zo lekker als in een koffiebar. Het is een kleine moeite om de bonen te malen: gebruik hiervoor een geschikte maler. En stel de maler in op de juiste maalgraad – dit verschilt tussen filterkoffie en espresso. Of werk met een volautomatische koffiemachine, die de bonen voor jou maalt.
Koffie goed bewaren
Hoe verser je koffie is, hoe lekkerder deze smaakt. Bewaar je koffie daarom op de juiste manier, zodat de koffie langer vers blijft. Sluit de verpakking altijd goed af. Met cups is dit al voor jou gedaan – dat is een stukje gemak waar je voor kunt kiezen. Maar bij koffiebonen of gemalen koffie is dit aan jou. Met elastiek of een klem houd je de verpakking netjes afgesloten. Of stop het in een blik. Zorg dat er geen licht en vocht bij de koffie kan komen. Een ideale bewaarplek is dus bijvoorbeeld in een afgesloten kastje. Laat de verpakking in ieder geval nooit open in de volle zon staan.
Leren over koffie
Tot slot: hoe meer je weet over koffie, hoe beter je het drankje kunt bereiden. Duik dus zeker in deze wereld! Tover jezelf om tot thuisbarista – het is een interessante bezigheid. En je kopje koffie thuis smaakt vervolgens net zo lekker als in de horeca. Of misschien zelfs nog wel beter! Je kunt je kopjes immers volledig afstemmen op jouw smaak: dit is en blijft heel persoonlijk.