Als moeder kom je voor diverse dilemma’s en vraagstukken staan. Een vraag die je wellicht hebt, is; wanneer kan mijn kindje naar een groter bed en welk bed kies ik dan? Er zijn veel moeders die kiezen voor een peuterbed als opvolger van het ledikant, maar waarom eigenlijk? En wanneer kan je kindje in een peuterbed?
Hoe merk je dat je kindje toe is aan een groter bed?
Je kindje slaapt natuurlijk niet direct na de geboorte in een peuterbed. Eerst slaapt je pasgeborene in een wiegje en dan in een ledikant. Vaak kiezen ouders er ook voor om hun baby direct in een ledikant te laten slapen. Beide opties zijn prima, het is maar net wat het beste bij jullie past.
Maar dan, wacht je met een peuterbed tot je kind klem ligt in het ledikant, of is het slim om andere, eerdere, signalen op te pikken? En aan welke signalen kun je dan zien dat je kleine dreumes toe is aan een groter bed?
1. Je kind sliep door, maar nu niet meer
Ben je net gewend aan het feit dat je kind doorslaapt, beginnen de gebroken nachten weer opnieuw. Daar ben je dan mooi klaar mee. Eerst is het belangrijk om uit te zoeken of je kind ziek is of bijvoorbeeld angstig is door enge dromen.
Is dit niet aan de orde, dan is de kans groot dat je kind zich niet prettig meer voelt in het ledikant. Tijd om te gaan winkelen voor een peuterbed.
2. Je kind klimt uit bed
Kinderen zijn kleine acrobaten. Ze kennen geen enkele angst en zijn net zo buigzaam en veerkrachtig als elastiek. Dit levert, als je niet goed oplet, toch al snel gevaarlijke situaties op. Je wil je kindje steeds een stap voor zijn en zet de bodem van een ledikant dan ook in de laagste positie voordat je kind kan staan. Maar kijk uit, kinderen zijn sneller dan je denkt!
Een been op de rand en er overheen en plof, daar ligt je kind op de grond. Geen situatie waar een ouder op zit te wachten natuurlijk. Zodra je kind dit soort fratsen uit gaat halen, weet je zeker dat het tijd is voor een nieuw bed. Geen zorgen over of je kind uit bed valt, een peuterbed met hek is de standaard. Dit hek zal je kind beschermen tegen uit bed rollen.
3. Ineens niet meer willen slapen
Niet ieder kind is een makkelijke slaper. Veel ouders moeten geruime tijd alles uit de kast halen om een kind maar in slaap te laten vallen. Van eindeloos lang verhaaltjes voorlezen tot aan naast het bedje blijven zitten tot het in slaap is gevallen. Enorm frustrerend en tijdrovend en het kan zwaar drukken op de relatie tussen jou en je partner.
Prijs jij jezelf gelukkig met een makkelijke slaper? Let dan eens goed op wanneer jouw makkelijke slaper ineens niet meer wil gaan slapen. Heb je al het mogelijke uitgesloten, dan is het tijd om de overstap naar een peuterbed te maken.
Wat is het verschil tussen een peuterbed en een kinderbed?
Feitelijk is er niet zo heel veel verschil tussen een peuterbed en een kinderbed. het meest opvallende en onderscheidende kenmerk van een peuterbed, is de afmeting. Een kinderbed komt qua afmeting overeen met de afmeting van een normaal eenpersoonsbed. Een peuterbed zit qua afmeting tussen een ledikant en een eenpersoonsbed in.
Een eenpersoonsbed is 200×90 cm, een ledikant is 120×60 cm en een peuterbed zit daar dus tussenin. Een peuterbed is 150×70 cm en heeft daarbij ook altijd een hekje. Een peuterbed met hekje voorkomt dat je onrustige slaper uit bed valt. Gemiddeld genomen is een peuter 2 jaar als het over kan van een ledikant naar een peuterbed.
Waarom kiezen voor een peuterbed
Of je na een ledikant overstapt naar een peuterbed of direct naar een kinderbed hangt volledig af van je persoonlijke overwegingen. Geen enkele keuze is fout, zolang het maar een kinderbedje is wat voldoet aan de gestelde Europese veiligheidseisen. Maar waarom zou je dan voor een peuterbedje kiezen, vraag je je wellicht af?
1. Een soepele overgang van ledikant naar groot bed
De wereld ligt aan de voeten van je kind, klaar om te ontdekken. Dit alles kan nogal overweldigend zijn en die prikkels worden ’s nachts in de veilige omgeving van het eigen bedje verwerkt. Het kan erg heftig voor een kind zijn om van een ledikant ineens over te stappen naar een bed wat bijna een meter langer is.
Door te kiezen voor een peuterbed als tussenstap, zal je kind een meer soepele overgang ervaren. Een peuterbed zal je kind nog die geborgenheid bieden die het zo hard nodig heeft.
2. Een tijdelijke oplossing voor de kleine kamer
Slaapt je kind op een kleine slaapkamer en heb je tijdelijk geen andere slaapkamer beschikbaar? Een peuterbed neemt een stuk minder ruimte in dan een kinderbed. Het bespaart je een stuk ruimte, ruimte die je hard nodig hebt.
Is het peuterbed goedkoop, dan zal het je minder spijten om het na 2 of 3 jaar weer weg te doen omdat je kind toe is aan een groter kinderbed. Aan de andere kant zal een peuterbed van steigerhout of massief grenenhout zijn waarde behouden en kan deze nog prima verkocht worden aan iemand anders, en dat voor een mooie prijs.
3. Extra veiligheid voor de onrustige slaper
Kinderen woelen en draaien in hun slaap, net als volwassenen overigens. Het kan zijn dat je kind erg onrustig slaapt en waar het anders beschermd wordt door het traliewerk van een ledikant, zal het ook niet uit een peuterbed vallen. Peuterbedjes zijn voorzien van een hekje waardoor ook hier je onrustige slaper veilig ligt te dromen.
Hoe laat je je kindje wennen aan het nieuwe bed?
Een peuterbed voor je kleine is een van de stappen in het proces wat loslaten heet. Het ene kind is er zo enorm aan toe, dat de overgang probleemloos gaat. Gevoelige kinderen zullen er mogelijk meer moeite mee hebben.
1. Kies samen het peuterbed uit
Betrek je kind al bij het kopen van een peuterbed en laat het een stem hebben in welk bed er gekocht gaat worden. Maak een gezellige boel van het bed, in ieder geval zo gezellig dat je kind wel gaat slapen en niet het bed als speeltuin ziet. Een mooi, samen uitgekozen, dekbedovertrek is de kers op de taart.
2. Peuterbed naast ledikant zetten
Misschien heb je de ruimte om het peuterbed eerst in het kamertje te zetten terwijl je kind nog een tijdje in het ledikant slaapt. Het bed is dan gewoon geworden, en een stuk minder spannend dan wanneer je kind er direct na de introductie in moet slapen.
3. Eerst alleen middagslaapje in nieuwe bed
Probeer het eerst met een middagslaapje, als het nog vrij licht is in de kamer. Dan is het niet meteen zo heel spannend. En misschien wel het belangrijkste, maak er zelf niet een te groot ding van. Want, als mama het spannend vindt, dan zal het ook echt wel heel spannend zijn!
Een matras voor een peuterbed kopen
Een peuterbed met matras kopen zal je niet snel lukken. Een peuterbed wordt doorgaans zonder matras geleverd. Dus maak je de overstap van een ledikant naar een peuterbed, dan moet er ook een matras gekocht worden.
Je wilt natuurlijk niet alleen dat je peuter goed slaapt, jij wil nadat ze eindelijk slapen ook op het beste matras kruipen.
Er zijn net zoals bij matrassen voor volwassenen verschillende keuzes. Maak het jezelf echter niet te moeilijk, een koudschuim matras volstaat prima.
Omdat kinderen veel lichter zijn dan volwassenen, ligt een koudschuim matras voor hen prima. Daarnaast staat dit materiaal bekend om de hoge mate van vochtabsorbtie, ideaal voor kinderen die veel zweten in hun slaap. Ook de luchtcirculatie is uitstekend, waardoor je kind het minder snel warm zal hebben.
Nieuw bed, nieuwe inrichting?
Laat de overstap van ledikant naar peuterbed de uitgelezen kans zijn om de babykamer om te toveren in een kamer voor een grote jongen of dame. Tijd om eens een nieuw kleurtje op de muren aan te brengen. Houd je het liever neutraal, dan kun je ook creatief zijn met accessoires.
Bij kleine kamers is het ideaal om een peuterbed met lades te kopen. Hierin berg je eenvoudig kleding en speelgoed op. Wil je de nieuwe kamer van je kind helemaal een paradijs op aarde maken, dan kies je voor een peuterbed met huisje. Als je kind nu niet lekker slapen gaat!
Hoi,
Leuk artikel. Waar heb je het peuterbedje op de laatste foto gevonden?
Erg tof, maar kan deze nergens vinden.
Hoor graag, tnx!
Die is van Sebra dacht ik!
Oliver Furniture is die !
Dank je wel Vera!
Waar kan ik de ene laatste bedje kopen die is zo cute met dat huis om heen