We worden allemaal gelukkig van de zon! Logisch, daar zorgen de endorfine en vitamine D voor. Met de zomervakantie die is begonnen, en kinderen die staan te springen om buiten te spelen is het tijd voor wat tips en tricks. Kinderenhuidjes zijn teer en helaas zorgt zonverbranding op jonge leeftijd voor een grotere kans op melanoom, de ergste vorm van huidkanker. Bescherm de huid van jouw kind(eren) goed tegen de zon. En daarna… fun in the sun!
Tips & Tricks voor de kids
- Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. Bovendien laat reguliere kleding UV-straling door. Een wit T-shirt heeft bijvoorbeeld een beschermingsfactor 10.
- Zet de zonnebrand naast de tandpasta. Insmeren wordt zo een ochtendritueel.
- Denk niet: ‘wat voor weer wordt het vandaag?’. Je kan verrast worden door het zonnetje en soms is de zonkracht heel sterk zonder dat het warm is.
- Vergeet de verborgen plekken niet, zoals de hals en de oren! En houd ook rekening met korte haren; smeer bij heel kort haar ook de schedel in.
- Realiseer je dat UV-werende pakjes echt geen zon doorlaten. Zodra het pakje uit is, zijn die plekken dus gevoeliger voor verbranding dan de huid die al in aanraking is geweest met de zon.
- De huid heeft ook zon nodig vanwege de aanmaak van vitamine D en het creëren van een dikkere huid. Deze dikkere huid kan weer beter tegen zonverbranding! Laat ze vooral lekker zandkastelen bouwen op het strand, maar buiten de piekuren om.
- Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is.
- Het is belangrijk dat je dan opnieuw smeert. Idealiter om de 2 à 3 uur. Smeer bijvoorbeeld in de ochtend, middag en later op de dag nog eens.
- Jij moet het goede voorbeeld geven. Smeer jezelf dus ook in waar zij bij zijn!
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Helaas stijgt het aantal melanoompatiënten ieder jaar. Dat is voor een deel te wijten aan zonverbranding in de kindertijd. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat als je in je jonge jaren verbrandt door de zon, je een grotere kans hebt om op latere leeftijd huidkanker en ook melanoom te krijgen. De tere kinderhuidjes moeten goed beschermd worden en daar gaan wij ons hard voor maken! Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Elk jaar krijgen bijna 6000 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren. Daarom bovenstaande Tips & tricks voor alle MOMS!
GEEN ARTIKEL MISSEN? Like CITYMOM op Facebook of op Instagram!