Regelmatig krijg ik de vraag met welke camera ik foto’s maak voor blog en social media en waar ik mijn foto’s in bewerk. Ook krijg ik de vraag hoe het mij lukt zulke leuke foto’s van mijn kinderen te maken. Daarom vandaag een tips & tricks blog! Hoe maak je de leukste foto’s van je kids / gezin! Kan je op vakantie lekker oefenen met foto’s maken!
1. Welk Toestel?
Eigenlijk gebruik ik het vaakst mijn iPhone. Dit komt omdat ik vaak spontaan een moment van mijn kinderen wil vastleggen, en mijn telefoon heb ik altijd bij de hand! Omdat ik mijn smartphone gebruik als camera, zorg ik dat hij altijd klaar is om meteen foto’s te maken. Het camera-icoontje staat daarom op mijn startscherm.
Doordat je je smartphone overal mee naartoe neemt, kan de lens snel vies worden. Het is belangrijk deze het liefst elke dag even schoon te maken. Doe je dit niet dan kun je vreemde vlekken of lichteffecten op je foto krijgen.
Een ander voordeel is dat je met een smartphone veel onopvallender foto’s kan maken dan met een grote camera. Het levert daarom spontanere foto’s op van je kinderen.
2. Goed licht
De beste foto’s fotografeer je overdag met veel licht. Ik gebruik nooit een flitser want dat worden nooit mooie foto’s.
Bij weinig licht krijg je sneller ruis in beeld. Met smartphones kun je vaak wel nog steeds mooie sfeerfoto’s maken bij zonsopgang of -ondergang. Het licht is op deze momenten mooier dan overdag!
In de HDR-stand maak je meerdere foto’s met diverse belichtingen die gecombineerd worden om één foto te maken. Gebruik deze functie dus!
Zorg voor goed licht door bijvoorbeeld bij het raam te gaan staan of doe een lamp aan. Kinderen bewegen veel dus hoe meer licht hoe minder beweging je op de foto zal zien.
Probeer direct zonlicht te vermijden want dit zorgt voor harde schaduwen die niet zo mooi zijn op een foto.
3. Niet digitaal zoemen
Je kunt inzoomen met een smartphone maar doe dit liever niet! De digitale zoomfunctie kun je beter helemaal links laten liggen. Deze zoomt niet in op het onderwerp, maar vergroot enkel het beeld met als gevolg een lage resolutie en een korrelige uitstraling van je foto.
Ga dus liever gewoon dichterbij je kind staan! Sommige smartphones hebben een optische zoom, deze kun je wel gebruiken zonder in te leveren op de beeldkwaliteit.
4. Neem een selfie
Volgens een recent rapport van Eksposure, een bedrijf dat gespecialiseerd is in fotografie en design, worden er wereldwijd elke dag ongeveer 93 miljoen selfies genomen. Terwijl millennials de trend populair maakten, heeft Gen Z het naar een hoger niveau getild door meer selfies te nemen dan welke andere leeftijdsgroep dan ook met 3,16 selfies per week. Nu ben ik geen Gen Z maar een selfie nemen met je kind is altijd leuk! Ook een idee: laat je kind het toestel vasthouden en de selfie van jullie twee maken!
5. Recht & stil houden
Wat met een smartphone nog wel eens moeilijk is, is om een rechte foto te nemen. Gebruik daarom een raster zodat je kan zien of het recht is. Je kan ook eventueel later via een nabewerkingsapp, de foto recht maken.
Wat ook fijn aan een raster is, is dat je ‘de regel van derden’ makkelijker toe kan passen. Dit is een compositieregel waarmee je foto’s spannender maakt. Het is heel simpel. Verdeel je foto in drie vlakken (horizontaal als verticaal) en plaats het hoofdonderwerp in dit geval dus je kind(eren) op een van de snijlijnen in plaats van in het midden!
Probeer ook je camera zo stil mogelijk te houden om te voorkomen dat je foto bewogen raakt. Hoe donkerder het is, hoe belangrijker dit is.
6. Een ander perspectief
Foto’s nemen met je smartphone betekent vaak dat je altijd vanuit hetzelfde perspectief een foto neemt, namelijk op borsthoogte, recht van voren en met je telefoon rechtop. Probeer daarom van perspectief te veranderen.
Ga bijvoorbeeld door je hurken. Als je je kinderen fotografeert is dit sowieso slim om te doen want zo kom je op een gelijke hoogte met je kind.
Maar ook een foto van bovenaf, als je op een stoel gaat staan is leuk. Probeer ook vaker horizontaal foto’s te nemen!
Daarnaast is het leuk eens van heel dichtbij foto’s te maken. Kinderen maakt dat namelijk niet zo veel uit als je dichtbij komt. Je kunt dan details als die lieve sproetjes goed fotograferen.
7. Ga niet voor de perfecte foto
Daar bedoel ik mee dat je het leuk moet houden, foto’s maken van je kinderen. Als je kind niet op de foto wil, dan niet! Je kan ook je kindje mee laten werken of hem of haar eerst zelf wat foto’s laten maken! Kinderen vinden poseren sowieso niet echt leuk, dus probeer dat dan ook niet.
Niet geposeerde / spontane foto’s zijn vaak het aller leukst. Het mooie van foto’s is dat je voor jou bijzondere momenten kan vast leggen zodat je ze later kunt herbeleven. Fotograferen is kijken. Kijk dus zo vaak mogelijk om je heen en vang al die mooie momenten van je gezin!
8. Welke foto app?
De keuze aan foto apps is enorm maar de enige die ik gebruik is de VSCO app. Zelfs van een matige foto kan je met deze app alsnog een foto met een bijzondere uitstraling maken.
Het heeft een selectie aan filters en je kan er uitgebreid mee bewerken. Als je je foto’s geïmporteerd hebt uit je fotobibliotheek dan blijven ze allemaal in je VSCO bibliotheek staan waardoor je ook bijvoorbeeld goed kan zien of al je foto’s voor instagram mooi bij elkaar passen.
Naast filters snij ik er foto’s mee uit, pas ik de belichting aan (maak ik foto’s lichter) en het contrast maak ik wat sterker. Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld de intensheid van de kleuren versterken. Het is leuk om een beetje te spelen hiermee en te kijken wat je mooi vindt.