Kinderen kunnen heerlijk buitenspelen. Of het nu koud is en regent, het maakt de meeste kinderen niets uit. Met rode wangen van de kou onder de douche, eten en vervolgens in slaap vallen. Buitenspelen is gezond, maar het risico op wormpjes of teken ligt op de loer. Niet meer buitenspelen dan maar? Dat is natuurlijk onzin, want op school zijn het weer de luizen waar je voor uit moet kijken.
Je leest in deze blog meer over wat je moet doen als je kind luizen, teken of wormpjes heeft en hoe je het ze kunt voorkomen.
LUIZEN
Ben je al eens gevraagd of je op school luizenmoeder of luizenpluizer wil worden? Op school worden alle kinderen na iedere vakantie gecontroleerd op de aanwezigheid van luizen.
Luizen zijn kleine parasieten die je uit het haar kunt kammen. Luizeneitjes, de neten, zijn vaak wat lastiger te verwijderen omdat ze aan het haar blijven plakken.
Vroeger moet je letterlijk alle jassen wassen, tot aan het beddengoed en knuffels aan toe. Dat hoeft gelukkig niet meer.
Kammen, kammen en nog eens kammen is het advies. Eventueel kun je ook een behandeling starten met luizenshampoo.
LEES OOK: DIT IS DE BESTE MANIER OM KLITTEN IN HET HAAR VAN JE KIND TEGEN TE GAAN
TEKEN
Vroeger waren teken vooral vies. Tegenwoordig kunnen deze bloedzuigende parasieten ook de ziekte van Lyme overbrengen. Dit wil je zeker niet, want deze infectieziekte kan heftige gevolgen hebben.
Teken zitten vaak in gras en struiken en liften met jou en je kinderen mee. Op het moment dat een teek zich vastzet in de huid, is het net een klein spinnetje.
Eenmaal volgezogen met bloed zal de teek loslaten van de gastheer, bijvoorbeeld je kind. In de basis is een tekenbeet niet gevaarlijk, maar aangezien je niet op voorhand weet of de teek Lyme draagt, is iedere beet een risico.
Blijf dan ook altijd op paden lopen, draag lange kleren en spray deze in met DEET. Onverhoopt toch een tekenbeet opgelopen? Houd deze plek dan een lange tijd in de gaten op het verschijnen van een rode ring. Verschijnt deze ring om de bijtplek, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan en zo snel mogelijk met een antibioticakuur te starten.
WORMEN
Soms klaagt je kind over jeuk tussen de billen, vooral ’s nachts, dan kan er sprake zijn van wormpjes. Het kan ook zijn dat je de wormpjes in de ontlasting van je kind ziet zitten.
De wormpjes zijn ongeveer een centimeter en kunnen ook nog bewegen. Het is heel belangrijk om een goede hygiëne te hanteren. De wormpjes leggen ’s nachts eitjes rond de anus.
Gaat het kind vanwege de jeuk krabben, dan zal het via de handen overal in huis de wormpjes verspreiden en de rest van het gezin besmetten. Nagels kort houden, goed de handen wassen en vooral niet krabben zijn erg belangrijk.
Meestal gaat de besmetting na een paar weken over. Ook kunnen je kind en al jullie gezinsleden tabletjes hiervoor halen bij de apotheek.
LEES OOK: 5X TIPS VOOR HET GEZOND DOORKOMEN VAN DE DAG VOOR JE KIND